Εποχική γρίπη και εμβολιασμός

emv_grip.jpg

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στον ιό της γρίπης. Προσβάλει την μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι...

Τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν από τη γρίπη σε μερικές ημέρες (το αργότερο σε 2 εβδομάδες). Ωστόσο, είναι δυνατόν να παρουσιαστούν επιπλοκές όπως αφυδάτωση, ωτίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, πνευμονία. Επίσης, μπορεί να προκληθεί σοβαρή επιδείνωση μίας χρόνιας νόσου, όπως για παράδειγμα του άσθματος ή μίας συγγενούς καρδιοπάθειας.

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται όταν...

Τα σταγονίδια του πάσχοντος ατόμου μέσω της ομιλίας, του βήχα ή του φταρνίσματος (ή λιγότερο συχνά με τα χέρια που ακούμπησαν μολυσμένο αντικείμενο) μεταφέρονται στην μύτη, το στόμα ή τα μάτια ατόμων που βρίσκονται κοντά.

Ο πάσχων μπορεί να μεταδώσει τον ιό από 1 ημέρα πριν έως 5-7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικά άτομα, κυρίως παιδιά ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πόσο σοβαρό θα είναι το ετήσιο επιδημικό κύμα γρίπης εξαρτάται από...

Η γρίπη είναι παρούσα...

Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, αλλά παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο).

Η διάγνωση της γρίπης γίνεται...

Με βάση τα συμπτώματα. Η διάκριση από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού με παρόμοια συμπτώματα, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να γίνει με καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα. Ωστόσο, η χρήση των εξετάσεων αυτών περιορίζεται σε άτομα νοσηλευόμενα ή υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσo ή εμφάνιση επιπλοκών.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι...

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Επιπρόσθετα, η αποφυγή επαφής με πάσχοντες ή χρήσης κοινών αντικειμένων με αυτούς, το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, η κάλυψη του στόματος στο βήχα ή το φτάρνισμα, η παραμονή στο σπίτι μέχρι την ανάρρωση, ο αποκλειστικός θηλασμός είναι αρκετά αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο γιατί...

Ο ιός της γρίππης “μεταμορφώνεται” συνεχώς. Έτσι, κάθε χρόνο συλλέγονται στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και παρασκευάζεται για την επόμενη χρονιά αντιγριπικό εμβόλιο, έναντι των τύπων του ιού που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη περίοδο. Επιπρόσθετα, η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Προστατευτικά αντισώματα παράγονται από τον οργανισμό σε 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Καθώς το επιδημικό κύμα μπορεί να παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο, καλό είναι να ξεκινά ο εμβολιασμός μόλις είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Ωστόσο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την άνοιξη.

Πόσες δόσεις εμβολίου απαιτούνται;

Μία δόση. Δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον ενός μήνα χορηγούνται σε παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή που πρωτοεμβολιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές μόνο με μια δόση εμβολίου.

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων (0,25ml). Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου (0,5ml).

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

Σε πολλές χώρες συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός σε όλα τα άτομα άνω των 6 μηνών. Στην Ελλάδα βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού συνιστάται στις εξής κατηγορίες ατόμων:

Ποιοι δεν πρέπει να εμβολιάζονται;

Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό...

Κατά 70-90%, αναλόγως της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου και της αντιστοιχίας του ιού που κυκλοφορεί με αυτόν που περιέχεται στο εμβόλιο.

Όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες...

Για 1-2 ημέρες πυρετός, ρίγος , κεφαλαλγία, κακουχία, κόπωση, εφίδρωση, μυαλγία, αρθραλγία, πόνος και ερεθισμός στο σημείο της ένεσης. Αρκετές φορές τα συμπτώματα αυτά λανθασμένα αποδίδονται σε γρίπη, που μεταδόθηκε μέσω του εμβολίου. Οι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο είναι αδρανοποιημένοι και ως εκ τούτου ανίκανοι να μεταδώσουν τη γρίπη.

H γρίπη θεραπεύεται με...

Παραμονή στο σπίτι για όσο διαρκούν τα συμπτώματα και άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, σούπες). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αναλγητικά-αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά της μύτης, βλεννολυτικά. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τη γρίπη, αφού πρόκειται για ιογενή λοίμωξη. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης από παιδιά και εφήβους.

Σε ποια άτομα χρησιμοποιούνται αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη;

Τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η πόσιμη οσελταμιβίρη (Tamiflu®) και η εισπνεόμενη ζαναμιβίρη (Relenza®). Η χρήση τους περιορίζεται σε άτομα που νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.