Βρίσκεστε εδώ:

Αιφνίδιο εξάνθημα

  • Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 15:07
  • Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου

efn_exan.jpg

Το αιφνίδιο εξάνθημα ή έκτη νόσος είναι συχνό νόσημα της βρεφικής και πρώτης νηπιακής ηλικίας. Οφείλεται σε δύο ερπητοϊούς, τον HHV-6 και τον HHV-7. Εμφανίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε παιδιά ηλικίας 6-18 μηνών. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια, που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα, του φταρνίσματος, του γέλιου. Έως την ηλικία των 4 ετών σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν νοσήσει. Ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό και επανενεργοποιείται υπό κάποιες συνθήκες, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα.

Περίπου 10 ημέρες μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό εμφανίζεται υψηλός πυρετός (έως 400C) που διαρκεί περίπου 3 ημέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν ήπια καταρροή, βήχας, πόνος στο λαιμό, οίδημα στα βλέφαρα, διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού, ήπια διάρροια, μειωμένη όρεξη για λίγες ημέρες. Λίγες ώρες μετά την πτώση του πυρετού εμφανίζεται κυρίως στον κορμό και το πρόσωπο ροδαλό εξάνθημα με την μορφή κηλίδων, χωρίς φαγούρα, που διαρκεί 2-3 ημέρες. Από την στιγμή που θα εμφανιστεί το εξάνθημα, το παιδί παύει να είναι μεταδοτικό.

Συνήθως η διάγνωση τίθεται βάσει του ιστορικού και της κλινικής εικόνας του παιδιού, χωρίς να χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ούτε τρόπος πρόληψης. Απαιτούνται μόνο αντιπυρετικά έως την ύφεση του πυρετού, δροσερά μπάνια και άφθονα υγρά. Φυσικά, δεν χρειάζεται αντιβίωση, αφού πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.

Η συχνότερη επιπλοκή του αιφνίδιου εξανθήματος είναι οι πυρετικοί σπασμοί. Ευθύνεται για το 1/3 των περιστατικών πυρετικών σπασμών έως το δεύτερο έτος ζωής. Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες στα υγιή παιδιά. Σπάνια ένα παιδί μπορεί να “ξαναπεράσει” αιφνίδιο εξάνθημα.  

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δήμητρα Ράπτη Δελημήτρου
Ειδικός Παιδίατρος,
Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC)  
Παιδικής Διατροφής (PGPN Boston) &
Βρεφικής Διατροφής (ENS Munich)
Ευαγγελιστρίας 4, Γρεβενά
Τηλ. 2462091341, 6979674754
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: raptidim@gmail.com
http://www.raptidimitra.gr &
https://thilazoume.gr/

 

Ωράριο

Λόγω των συνθηκών:

  • Το ιατρείο λειτουργεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • Τα παιδιά θα προσέρχονται με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΥΝΟΔΟ, που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και ΧΩΡΙΣ τα αδερφάκια τους.
  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ