Βρίσκεστε εδώ:

Πρώτες Μέρες στο Σχολείο

  • Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 14:46
  • Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου

protakia.jpg

Το καλοκαίρι τελείωσε, τουλάχιστον ημερολογιακά! Η τρίμηνη καλοκαιρινή ανεμελιά έδωσε τη θέση της στις σχολικές υποχρεώσεις. Αρκετοί γονείς παρατηρούν μία αλλαγή στην ψυχολογία του παιδιού τους λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αναρωτιούνται πως μπορούν να κάνουν την μετάβαση ευκολότερη. Συνήθως ο φόβος, η άρνηση, το άγχος αποχωρισμού και η ανασφάλεια μπορούν να ξεπεραστούν με έγκαιρη παρέμβαση.

Μερικές εβδομάδες πριν...

Αρχικά, συζητήστε με το παιδί όταν είναι ήρεμο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου ή όταν τρώει το αγαπημένο του γλυκό σε ένα ζαχαροπλαστείο. Δείξτε κατανόηση, ανατρέξτε στα δικά σας μαθητικά χρόνια για να θυμηθείτε ανάλογα δικά σας συναισθήματα και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι το αγχώνει. Είναι απλά το άγχος αποχωρισμού από την οικογένεια (ιδιαίτερα για παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο), η άσχημη επίδοση στα μαθήματα ή μία κακή εμπειρία από την προηγούμενη χρονιά, η δυσκολία να κάνει φίλους, η αλλαγή σχολείου, η μετάβαση σε “μεγαλύτερο” σχολείο (από νηπιαγωγείο σε δημοτικό, από δημοτικό σε γυμνάσιο...) ή οτιδήποτε άλλο; Αποφύγετε υπερβολικά σχόλια του τύπου “τέρμα το παιχνίδι, τώρα ξεκινούν οι υποχρεώσεις...”, “μεγάλωσες πια, πρέπει να τα καταφέρεις...” που αυξάνουν το άγχος και την ανασφάλεια. Διαβάστε βιβλία με ανάλογο θέμα και αναφέρετε ως καλό παράδειγμα τον μεγαλύτερο αδερφό ή φίλο.

Ξεπεράστε τις δικές σας ανησυχίες και αμφιβολίες, που μεταδίδονται στο παιδί. Αντιμετωπίστε τα κλάματά του με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Σκεφτείτε ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν την κατάλληλη μέθοδο για την ομαλή ένταξή του. Σύντομα θα συνηθίσει το σχολικό περιβάλλον και θα κάνει φίλους. Αποφύγετε να μιλάτε σε τρίτους για το θέμα αυτό και μάλιστα μπροστά στο παιδί.

“Διαφημίστε” το σχολείο περιγράφοντας αναλυτικά το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει ή αναπαραστήστε το με τα αγαπημένα του κουκλάκια. Η αναπαράσταση μέσω του παιχνιδιού θα το βοηθήσει να εξωτερικεύσει τους φόβους του.

Μερικές ημέρες πριν...

Σημαντικό είναι να εξοικειωθεί έστω και με τον εξωτερικό χώρο του σχολείου. Κάντε μία βόλτα μέχρι εκεί λίγες ημέρες πριν ανοίξει, ακολουθώντας τη διαδρομή που θα κάνει κάθε ημέρα το παιδί. Η εξοικείωση αυτή θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί ευκολότερα. Παράλληλα ξεκινήστε το σχολικό ωράριο ύπνου και οργανώστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Τακτοποιείστε το δωμάτιό του και χαρίστε τα πράγματα που δεν χρειάζεται ή τα ρούχα που δεν του κάνουν πια. Κάντε μικροαλλαγές που θα το ευχαριστήσουν όπως καινούριο χρώμα ή κάδρα στους τοίχους, διαφορετική θέση στα έπιπλα, καινούριο και πρωτότυπο ξυπνητήρι ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αφού συμφωνήσετε για το διαθέσιμο χρηματικό ποσό, πηγαίνετε σε κατάστημα με σχολικά είδη και αφήστε το να διαλέξει αυτά που του αρέσουν. Για παράδειγμα μία καινούρια τσάντα σίγουρα θα του χαρίσει χαμόγελο.

Την πρώτη σχολική ημέρα...

Ξυπνήστε νωρίς, ώστε να έχετε άνεση χρόνου, για να ετοιμαστείτε, να φάτε πρωινό και να κάνετε μία τελευταία κουβεντούλα. Διαλέξτε άνετα ρούχα, τα οποία θα μπορεί το παιδί να βγάλει, για να πάει στην τουαλέτα. Ετοιμάστε το κολατσιό για το σχολείο και τοποθετήστε το σε σκεύος που μπορεί να ανοίξει. Αφήστε το να βάλει στην τσάντα ένα αντικείμενο που το χαροποιεί, όπως το αγαπημένο του παιχνίδι ή μία οικογενειακή φωτογραφία.

Συνοδέψτε το εσείς ή ένα άλλο κοντινό του πρόσωπο και παραμείνετε στο προαύλιο, για όση ώρα σας υποδείξει ο δάσκαλος. Υποσχεθείτε του ότι θα έρθετε να το πάρετε το μεσημέρι ή θα το περιμένετε σπίτι. Περιγράψτε του το δικό σας πρόγραμμα, όταν αυτό θα βρίσκεται στο σχολείο. Στη συνέχεια αποχαιρετήστε το με τρόπο που θα έχετε συναποφασίσει όπως μία αγκαλιά, ένα φιλί, ένα τραγούδι, μία ιστορία. Μην προσπαθήσετε να φύγετε, όταν εκείνο δεν σας κοιτά. Αν κλαίει γοερά, φύγετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σύντομα θα ηρεμήσει και θα παίξει με τα άλλα παιδιά.

Αφού επιστρέψει στο σπίτι δείξτε ενδιαφέρον στις διηγήσεις του. Πολλά παιδιά αποφεύγουν να μιλούν, για το πως περνούν στο σχολείο. Με τις ερωτήσεις σας, χωρίς να γίνεστε πιεστικοί, φροντίστε να εκμαιεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Δώστε έμφαση στα θετικά σχόλια που αφορούν τους νέους φίλους, το παιχνίδι, τις καλές στιγμές. Επιβραβεύστε το με το αγαπημένο του φαγητό ή με ένα δωράκι.

Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε στον χειρισμό της κατάστασης ζητήστε βοήθεια από τον δάσκαλο, τον παιδίατρο ή τον παιδοψυχολόγο. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δήμητρα Ράπτη Δελημήτρου
Ειδικός Παιδίατρος,
Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC)  
Παιδικής Διατροφής (PGPN Boston) &
Βρεφικής Διατροφής (ENS Munich)
Ευαγγελιστρίας 4, Γρεβενά
Τηλ. 2462091341, 6979674754
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: raptidim@gmail.com
http://www.raptidimitra.gr &
https://thilazoume.gr/

 

Ωράριο

Λόγω των συνθηκών:

  • Το ιατρείο λειτουργεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • Τα παιδιά θα προσέρχονται με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΥΝΟΔΟ, που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και ΧΩΡΙΣ τα αδερφάκια τους.
  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ