Προστασία από τον ήλιο
- Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 09:52
- Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου
Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι ένα μικρό, αλλά πολύ επικίνδυνο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Δυστυχώς, λόγω της ελάττωσης του όζοντος δεν απορροφάται από την ατμόσφαιρα, αλλά φθάνει στο έδαφος, προκαλώντας σοβαρές βλάβες κυρίως στο δέρμα και τα μάτια.
Οι αρνητικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στον οργανισμό είναι, η πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) λόγω καταστολής της παραγωγής κολλαγόνου, ο καρκίνος του δέρματος, οι οφθαλμικές βλάβες (φωτοκερατίτιδα, έγκαυμα βλεφάρων ή ωχράς κηλίδας, μυωπία, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, πτερύγιο, στεάτιο, μελάνωμα), η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η επιδείνωση κάποιων δερματικών νοσημάτων, η εκδήλωση αλλεργιών.
Έως και 80% της συνολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, συμβαίνει έως τα 18 του χρόνια. Τα παιδιά έχουν πολύωρη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας του δέρματος και των ματιών τους, είναι απαραίτητη η συνεχής προστασία από τον ήλιο. Μελέτες έχουν δείξει, ότι έστω και λίγα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου δέρματος στην μετέπειτα ζωή.
Για την καλύτερη προστασία των παιδιών από τον ήλιο απαιτείται η χρήση αντηλιακού και γυαλιών ηλίου καθώς και η εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων αντηλιακής προστασίας.
Γυαλιά ηλίου:
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται, από ποια ηλικία πρέπει, το παιδί να φορά γυαλιά ηλίου. Η απάντηση είναι “όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα”. Γενικά, για την καλύτερη προστασία των ματιών πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες:
Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σε ένα κατάστημα οπτικών και αφήστε το να διαλέξει το σκελετό, που του αρέσει. Μην αγοράζετε γυαλιά από πλανόδιους πωλητές ή καταστήματα παιχνιδιών.
Τα γυαλιά ηλίου, για να είναι κατάλληλα, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές:
- Να φέρουν την επισήμανση UV 400 (τα 400nm είναι το πιο βλαπτικό μήκος κύματος) ή CE. Αυτά απορροφούν το 98-100% της UVA και UVB ακτινοβολίας. Ζητήστε από τον οπτικό να μετρήσει την απορροφητικότητά τους στο ειδικό μηχάνημα.
- Να καλύπτουν πλήρως τα μάτια και την περιοχή γύρω από αυτά. Να στέκονται στην κορυφή της μύτης και κοντά στα μάτια χωρίς να αγγίζουν τα βλέφαρα, τα φρύδια, τα μάγουλα, τους κροτάφους.
- Να είναι μη αλλεργιογόνα και μη τοξικά
- Οι φακοί να είναι οπτικά κατεργασμένοι, μέσης σκουρότητας (κατηγορίας 3, όπως αναγράφεται στην εσωτερική επιφάνεια του βραχίονα), οργανικοί ή πολυκαρβονικοί ώστε να είναι ανθεκτικοί, να απορροφούν και την ακτινοβολία στο μπλε-ιώδες φως , να μην παραμορφώνουν τα αντικείμενα και τα χρώματα, όταν τα κουνάτε σε απόσταση 30cm. Το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους. Επηρεάζει μόνο την αντίληψη των χρωμάτων.
Μην ξεχνάτε, να φοράτε και εσείς γυαλιά ηλίου, κάθε φορά που βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Έτσι μπορεί να πείσετε το παιδί σας για την αναγκαιότητά τους. Αν πάλι αρνείται πεισματικά να τα χρησιμοποιήσει, φορέστε του καπέλο με μεγάλο γείσο και αποφύγετε την έκθεση σε ώρες υψηλής ηλιοφάνειας.
Αντηλιακά:
Τα ευρέως φάσματος αντηλιακά προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB. O δείκτης προστασίας (SPF) υποδηλώνει τον βαθμό προστασίας από την UVB, για παράδειγμα όταν ο SPF είναι 30 μόνο 1/30 της UVB περνά από το αντηλιακό. Ο χαμηλότερος δείκτης προστασίας στα παιδικά αντηλιακά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι 25. Η ικανοποιητική προστασία από την UVA υποδεικνύεται με τη σχετική αναγραφή εντός κύκλου στη συσκευασία.
Τα φίλτρα που περιέχουν διακρίνονται σε φυσικά ή ανόργανα που αντανακλούν την ακτινοβολία και χημικά ή οργανικά που την απορροφούν. Τα φυσικά περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Δεν ερεθίζουν το δέρμα, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, είναι περισσότερο αδιάβροχα, δρουν αμέσως μετά την εφαρμογή, αλλά δεν προστατεύουν πλήρως από την ακτινοβολία (δεν μπορούν να έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 25) και έχουν πιο πυκνή υφή. Τα χημικά είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις και δρουν περίπου 30 λεπτά μετά την εφαρμογή. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μελέτες για την βλαπτική επίδραση κάποιων συστατικών τους (Parabens, Oxybenzone, Retinyl palmitate, PABA).
Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο (αν πρόκειται για χημικό φίλτρο), ομοιόμορφα και σε επαρκή ποσότητα. Αν περάσουν 2 ώρες ή το παιδί κολυμπήσει, ιδρώσει ή σκουπιστεί πρέπει να γίνει νέα εφαρμογή, γιατί δεν υπάρχει πλήρως αδιάβροχο αντηλιακό.
Καλό είναι να αποφεύγονται τα σπρέι, γιατί μπορεί να τα εισπνεύσουν τα παιδιά κατά την εφαρμογή. Επίσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντηλιακά που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά.
Γενικοί κανόνες αντηλιακής προστασίας:
Βρέφη κάτω των 6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο. Σε αυτή την ηλικία δεν συστήνεται η εφαρμογή αντηλιακού. Η ανωριμότητα του δέρματος και η μεγάλη επιφάνεια του σε σχέση με το βάρος καθιστά τα βρέφη ευάλωτα στα συστατικά του αντηλιακού. Φορέστε τους καπέλο με μεγάλο γείσο, χρησιμοποιείστε ομπρέλα ή τέντα ηλιοπροστασίας για το καρότσι, αναζητήστε παχιά σκιά για τους περιπάτους σας.
Θυμηθείτε ότι η βλαπτική επίδραση του ήλιου είναι υπαρκτή όλο το χρόνο, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξαρτήτως καιρού. Ωστόσο, η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα στις ώρες 10.00-16.00.
Οι ομπρέλες δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη, γιατί η ακτινοβολία ανακλάται από την άμμο και το νερό.
Τα καπέλα θα πρέπει να έχουν πλατύγυρο γείσο, ώστε να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά, τον λαιμό και την πλάτη.
Τα ρούχα πρέπει να είναι στεγνά, πυκνής ύφανσης, καλής εφαρμογής, βαμβακερής σύστασης, έντονου χρώματος και να καλύπτουν όλο το σώμα. Συχνά αναγράφουν στην ετικέτα τους τον παράγοντα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF), ο οποίος πρέπει να είναι πάνω από 15.
Στο αυτοκίνητο πρέπει να τοποθετούνται ειδικά σκίαστρα στα τζάμια.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τον “κανόνα της σκιάς”, δηλαδή όταν η σκιά είναι μικρότερη από το ύψος, θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.