Βρίσκεστε εδώ:

Παιδιά και γυαλιά ηλίου

  • Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 09:51
  • Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου

gyalia_iliou.jpg

Μπορείτε να θυμηθείτε, πόσες φορές έχετε κυνηγήσει τα παιδιά σας, για να φορέσουν το καπέλο τους, όταν βγαίνουν στον ήλιο; Πόσες φορές τους βάζετε αντηλιακό, όταν πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα; Σίγουρα αμέτρητες φορές. Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα γυαλιά ηλίου; Οι παιδοοφθαλμίατροι τονίζουν την σημασία της προστασίας των παιδικών ματιών.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου συμβαίνει έως τα 18 έτη. Τα παιδιά ιδιαίτερα κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών βρίσκονται αρκετές ώρες εκτός σπιτιού. Επιπλέον, τα μάτια τους είναι περισσότερο διαπερατά στην UVακτινοβολία. Έτσι, η πιθανότητα να προκληθεί μία προσωρινή (φωτοκερατίτιδα, έγκαυμα βλεφάρων ή ωχράς κηλίδας) ή μόνιμη (μυωπία, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, πτερύγιο, στεάτιο, μελάνωμα) οφθαλμική βλάβη είναι μεγαλύτερη. Τα παιδιά με ανοιχτόχρωμα μάτια κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται, από ποια ηλικία πρέπει, το παιδί να φορά γυαλιά ηλίου. Η απάντηση είναι “όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα”. Γενικά, για την καλύτερη προστασία των ματιών πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες:

·         Βρέφη κάτω των 6 μηνών απαγορεύεται, να εκτίθενται στον ήλιο. Φορέστε τους καπέλο με μεγάλο γείσο, χρησιμοποιείστε ομπρέλα για το καρότσι, αναζητήστε παχιά σκιά για τους περιπάτους σας.

·         Θυμηθείτε ότι η βλαπτική επίδραση του ήλιου είναι υπαρκτή όλο το χρόνο, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξαρτήτως καιρού. Ωστόσο, η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα στις ώρες 10.00-16.00.

·         Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σε ένα κατάστημα οπτικώνκαι αφήστε το να διαλέξει το σκελετό, που του αρέσει. Μην αγοράζετε γυαλιά από πλανόδιους πωλητές ή καταστήματα παιχνιδιών.

·         Τα γυαλιά ηλίου, για να είναι κατάλληλα, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές:

1.      Να φέρουν την επισήμανση UV 400 (τα 400nmείναι το πιο βλαπτικό μήκος κύματος) ή CE. Αυτά απορροφούν το 98-100% της UVAκαι UVBακτινοβολίας. Ζητήστε από τον οπτικό να μετρήσει την απορροφητικότητά τους στο ειδικό μηχάνημα.

2.      Να καλύπτουν πλήρως τα μάτια και την περιοχή γύρω από αυτά. Να στέκονται στην κορυφή της μύτης και κοντά στα μάτια χωρίς να αγγίζουν τα βλέφαρα, τα φρύδια, τα μάγουλα, τους κροτάφους.

3.      Να είναι μη αλλεργιογόνα και μη τοξικά

4.      Οι φακοί να είναι οπτικά κατεργασμένοι, μέσης σκουρότητας (κατηγορίας 3, όπως αναγράφεται στην εσωτερική επιφάνεια του βραχίονα), οργανικοί ή πολυκαρβονικοί ώστε να είναι ανθεκτικοί, να απορροφούν και την ακτινοβολία στο μπλε-ιώδες φως , να μην παραμορφώνουν τα αντικείμενα και τα χρώματα, όταν τα κουνάτε σε απόσταση 30cm. Το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους. Επηρεάζει μόνο την αντίληψη των χρωμάτων.

Τέλος, μην ξεχνάτε, να φοράτε και εσείς γυαλιά ηλίου, κάθε φορά που βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Έτσι μπορεί να πείσετε το παιδί σας για την αναγκαιότητά τους. Αν πάλι αρνείται πεισματικά να τα χρησιμοποιήσει, φορέστε του καπέλο με μεγάλο γείσο και αποφύγετε την έκθεση σε ώρες υψηλής ηλιοφάνειας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δήμητρα Ράπτη Δελημήτρου
Ειδικός Παιδίατρος,
Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC)  
Παιδικής Διατροφής (PGPN Boston) &
Βρεφικής Διατροφής (ENS Munich)
Ευαγγελιστρίας 4, Γρεβενά
Τηλ. 2462091341, 6979674754
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: raptidim@gmail.com
http://www.raptidimitra.gr &
https://thilazoume.gr/

 

Ωράριο

Λόγω των συνθηκών:

  • Το ιατρείο λειτουργεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • Τα παιδιά θα προσέρχονται με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΥΝΟΔΟ, που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και ΧΩΡΙΣ τα αδερφάκια τους.
  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ