Βρίσκεστε εδώ:

Παιδί και αυτοκίνητο

  • Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 09:53
  • Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου

car_kid.jpg

 

Βάσει στατιστικών μελετών τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελούν τη πρώτη αιτία θανάτου παιδιών και εφήβων στη χώρα μας. Σημαντικό μέσο πρόληψης είναι φυσικά η ορθή χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου. Δυστυχώς όμως μόνο 1 στους 4 γονείς το χρησιμοποιεί!

 

Η χρήση κατάλληλων καθισμάτων αυτοκινήτου μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών και θανατηφόρων τραυματισμών κατά 71% στα βρέφη και κατά 54% στα νήπια (1-4 ετών). Στα μεγαλύτερα παιδιά (4-8 ετών) ο κίνδυνος μειώνεται κατά 45% σε σύγκριση με τη χρήση μόνο της ζώνης ασφαλείας.

 

Κάθε επιβάτης επιβάλλεται να χρησιμοποιεί το κατάλληλο για αυτόν παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα ή ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν τρία είδη καθισμάτων αυτοκινήτου που επιλέγονται βάσει της ηλικίας, του βάρους και του ύψους του παιδιού. Αναλυτικότερα:

·         Κάθισμα αυτοκινήτου που “βλέπει” πίσω: μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γέννηση έως την ηλικία των 2 ετών ή μέχρι το παιδί να φθάσει το ανώτερο όριο ύψους ή βάρους που αναγράφεται στο κάθισμα.

·         Κάθισμα αυτοκινήτου που “βλέπει” μπροστά: μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία των 2 έως την ηλικία των 5 ετών ή μέχρι το παιδί να φθάσει το ανώτερο όριο ύψους ή βάρους που αναγράφεται στο κάθισμα.

·         Βοηθητικό κάθισμα αυτοκινήτου:μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία των 5 ετών και μέχρι την ηλικία που μπορεί να εφαρμόσει σωστά η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου (το οριζόντιο τμήμα της να βρίσκεται στο επίπεδο των ισχίων και όχι της κοιλιάς, το λοξό της τμήμα να βρίσκεται στο επίπεδο του ώμου και όχι του λαιμού). Αυτό συνήθως συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών και ύψους άνω των 140cm. Τα μικρότερα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν βοηθητικό κάθισμα με πλάτη και πλευρικά τοιχώματα. Τα μεγαλύτερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικό κάθισμα χωρίς πλάτη.

 

Για την καλύτερη ασφάλεια του παιδιού-επιβάτη θα πρέπει να τηρούνται και οι εξής κανόνες:

·         Χρησιμοποιείτε πάντα κάθισμα αυτοκινήτου, ακόμα και αν πρόκειται να διανύσετε μικρές αποστάσεις. Περίπου τα μισά θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται σε διαδρομές λίγων χιλιομέτρων.

·         Τα νεογέννητα πρέπει να τοποθετούνται πάντα σε κάθισμα αυτοκινήτου, από την ημέρα που φεύγουν από το μαιευτήριο. Αποφύγετε την χρήση καλαθιού ή πορτ μπεμπέ που δεν προσδένεται στο αυτοκίνητο. Επιλέξτε την κατάλληλη κλίση του καθίσματος ώστε το κεφάλι του μωρού να μην πέφτει μπροστά.

·         Αποφύγετε τα χρησιμοποιημένα καθίσματα με φθορές. Αντικαταστήστε το κάθισμα αν έχετε εμπλακεί σε ατύχημα με ταχύτητα πάνω από 10 χμ/ώρα.

·         Όλα τα καθίσματα που πωλούνται στην αγορά είναι ασφαλή. Η επιλογή του πρέπει να γίνεται με κριτήριο την άνεση, την καλή εφαρμογή στο αυτοκίνητο και τις ανάγκες του παιδιού σας. Προτιμήστε τα καθίσματα με κλίση ώστε το παιδί να κοιμάται πιο άνετα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Φυσικά, πρέπει να φέρουν ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται τα όρια βάρους, η λέξη UNIVERSAL (κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους αυτοκινήτων) και ο κωδικός ECE R44.03 ή 04 που πιστοποιεί-βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού-ότι το κάθισμα έχει περάσει από δοκιμασίες ασφάλειας, αντοχής, άνεσης και ποιότητας κατασκευής.

·         Εφαρμόστε το κάθισμα στο αυτοκίνητό σας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης και τις υποδείξεις του υπαλλήλου του καταστήματος. Χρησιμοποιείστε το σύστημα ISOfix, αν υπάρχει στο αυτοκίνητό σας. Πρόκειται για μεταλλικούς υποδοχείς, στις δύο πίσω θέσεις του αυτοκινήτου, στους οποίους εφαρμόζει η βάση του παιδικού καθίσματος.

·         Μην ταξιδεύετε με το παιδί στην αγκαλιά σας.

·         Μην δένετε δύο άτομα με την ίδια ζώνη.

·         Εκπαιδεύστε το παιδί στην ορθή χρήση του παιδικού καθίσματος. Δώστε το καλό παράδειγμα φορώντας πάντα και εσείς τη ζώνη ασφαλείας. Αν κατά τη διάρκεια της διαδρομής το παιδί βγάλει τη ζώνη ασφαλείας, σταματήστε και επανατοποθετήστε την.

·         Μην τοποθετείτε το κάθισμα στη θέση του συνοδηγού. Αν το κρίνετε απαραίτητο, απενεργοποιήστε τον αερόσακο. Σε αυτοκίνητο που έχει πλευρικούς αερόσακους η ασφαλέστερη θέση είναι η μεσαία.

·         Πριν τοποθετήστε το παιδί στο κάθισμα βγάλτε του το μπουφάν. Εφαρμόστε τις ζώνες προσεκτικά, ώστε να μην είναι χαλαρές και στριμμένες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε τα εγκαύματα από τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος που εκτέθηκαν στον ήλιο.

·         Παιδιά έως 13 ετών πρέπει πάντα να ταξιδεύουν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

 

Φυσικά επειδή δεν αρκεί μόνο η χρήση καθίσματος αυτοκινήτου:

·         Σκεφτείτε μία ευχάριστη απασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όπως τα τραγούδια, η αφήγηση παραμυθιών, τα παιχνίδια μνήμης, η ζωγραφική, τα μικρά επιτραπέζια παιχνίδια.

·         Έχετε σε κάθε ταξίδι νερό, σακούλες, χαρτομάντιλα, σνακς, βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

·         Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν από τα παιδιά.

·         Εφαρμόστε ειδικά σκίαστρα στα τζάμια των παραθύρων.

·         Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο.

·         Μην καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητο.

·         Μην εξαγριώνεστε με τους άλλους οδηγούς. Οι απρεπείς εκφράσεις του θυμού σας επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά.

·         Κάντε μικρές στάσεις κάθε δύο ώρες ταξιδιού, στις οποίες τα παιδιά μπορούν να κατέβουν και να κάνουν έναν μικρό περίπατο.

·         Αν ένα παιδί παρουσιάζει συχνά ναυτία προσπαθήστε να ταξιδεύετε τις ώρες που κοιμάται, τοποθετήστε το στην μεσαία θέση, αποφύγετε την ενασχόλησή του με ηλεκτρονικά ή διάβασμα, αποσπάστε του την προσοχή με την συζήτηση, δώστε του να φάει στεγνά σνακς όπως ψωμί ή φρυγανιές, κάντε συχνές στάσεις για περίπατο ή τουαλέτα, βρέξτε του το πρόσωπο με δροσερό νερό, αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές μέσα στο αυτοκίνητο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δήμητρα Ράπτη Δελημήτρου
Ειδικός Παιδίατρος,
Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC)  
Παιδικής Διατροφής (PGPN Boston) &
Βρεφικής Διατροφής (ENS Munich)
Ευαγγελιστρίας 4, Γρεβενά
Τηλ. 2462091341, 6979674754
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: raptidim@gmail.com
http://www.raptidimitra.gr &
https://thilazoume.gr/

 

Ωράριο

Λόγω των συνθηκών:

  • Το ιατρείο λειτουργεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • Τα παιδιά θα προσέρχονται με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΥΝΟΔΟ, που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και ΧΩΡΙΣ τα αδερφάκια τους.
  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ